11/19 - Service for Publishers magazine
Lancering Digiblad - 4/4 

Anders dan andere

Digitaal lezen moet net zo leuk zijn als lezen in print

Programmeren voor internet had inmiddels mijn aandacht gekregen en ik stelde mezelf een nieuw doel: Ik wil een programma dat een link stuurt naar adverteerders waarmee ze hun PDF kunnen uploaden en die na ontvangst direct in de juiste editiemap wordt geplaatst. Bovendien moet de adverteerder worden bedankt en ik wil een melding krijgen dat er is aangeleverd. En dat dan allemaal zichtbaar in een handzaam overzicht... Deze agile-opdracht mondde uit in Ad2Print. De naam kreeg het omstreeks 2007.

 

Digiblad
Mijn liefde voor het grafisch geneuzel op de vierkante mm is wellicht wat overdreven, maar een mooi grafisch ontworpen magazine blijft een genot om doorheen te bladeren. Het zou reuze jammer zijn als dat zou verdwijnen. Maar drukken is relatief duur, en dat kunnen nog maar weinigen.

Technisch is tegenwoordig een hoop mogelijk, maar de echte vertaalslag van print naar digitaal is nog nooit gemaakt. We moesten als lezer maar wennen aan verticaal scrollen. Websites werden steeds meer in behangvorm gemaakt - geen losse pagina's meer, maar alles onder elkaar-, de mobiel werd steeds belangrijker gemaakt en het kleine schermlezen kreeg steeds meer voorrang.

Ik bedacht dat digitaal lezen net zo leuk moet kunnen zijn als in print. En ik dacht direct aan Content2Publish waarin de plank een centrale rol heeft. Dus vroeg ik me af: Is het mogelijk vanuit Content2Publish een digitaal magazine te publiceren dat je eenvoudig opmaakt, horizontaal swipet op je ipad of laptop en dat op alle schermen hetzelfde oogt? Is het mogelijk om advertenties te tonen die ook echt gezien worden, zonder dat ze storend werken? Want laten we wel wezen: wie ziet er nu niet graag een mooie advertentie in een magazine? En tenslotte is het met Ad2Print allemaal begonnen.
Het was de moeilijkste opdracht die ik me ooit heb gesteld. Ik ben meermaals dode weggetjes ingeslagen en heb geregeld het bijltje erbij neer willen gooien. Het waren soms lichtpuntjes die het vuur weer ontvlamden, soms was de peptalk van Olivier nodig.


 
Op het Digiblad zijn zeker nog op- of aanmerkingen te maken. Maar ik ben er inmiddels wel zo verguld mee dat ik het durf te lanceren. Alle code heb ik van voor naar achteren geschreven, waardoor ik met zekerheid kan zeggen of de wens die u heeft kan worden uitgevoerd. Ik zie ernaar uit samen met u het Digiblad naar een volgend niveau te tillen!
 
Jos Koene



<< Einde artikel



PAK JE RUST

Lees dit Digiblad op desktop, laptop of tablet.